23 Aralık 2009 Çarşamba

6+2



90'lı yılların ortalarında ligimizde 3+1 yabancı kuralı vardı. Kostadinov'un bu kural yüzünden Fenerbahçe'de ilk 11'de şans bulamadığı daha dün gibi aklımda. Hatta o dönem Ali Şen 4+1'e geçiş yapılırsa Stoichkov veya Amokachi'den birini alacağını söylemişti. Çok sevinmiştim Stoichkov gelecek diye...

3+1'li dönemlerden 6+2'li dönemlere geldik. Herkesin bu konuda türlü türlü fikri var. Sınırsız olsun diyen de var, 4 yabancı yeterli diyen de.

Ligde bakalım bu sezon takımlar bu kontenjanlarını tam manasıyla kullanabilmiş mi?

Fenerbahçe'nin 8 yabancısı var(dı). Deivid sadece 216 dakika süre almış... 7 yabancı kullandı diyebiliriz Fenerbahçe için.

Galatasaray (puan tablosuna göre gidiyorum) kadrosunda 7 yabancı var. Linderoth'un sadece 80 dakika süre aldığını düşünürsek, 6 yabancı yazıyoruz.

Bursaspor kadrosunda da 7 yabancı vardı. Koreli futbolcusu ülkesine gitti, Tadeu sadece 48 dakika süre aldı. Kirita da 1400 küsür dakikanın 200 dakikalık kısmında görev almış. 4.5 diyelim.

Kayserispor bu konuda biraz daha iyi. Makukula, Cangele, Troisi, Saidou, Souleymanou ilk yarıda sürekli forma şansı bulan yabancı futbolcular. Bunların arasında Toledo da vardı fakat sakatlığı yüzünden uzun süredir oynayamıyor.

Beşiktaş'ın Delgado'yu da sayarsak 9 yabancı futbolcusu var. Holosko sakatlanmasaydı büyük ihtimal 8'i birden sürekli oynayan tek takım olacaktı. Ama yabancılar istenilen kalitede mi ve çoğunluğu istenilen performansı sergiliyor mu, tartışılan bir konu...

Trabzonspor'un 8 yabancısından Yattara bu devre neredeyse hiç oynamadı. Tjikuzu da aynı şekilde. Senegalli kaleci de yedek kalmaya başladı Güneş geldiğinden beri...

Diğer takımlarda toplam 1400 küsür dakikanın minumum 3'te 1'inde oynayan yabancıları yazayım;

- Gençlerbirliği: Radeljic, Harbuzi, Tozo, Kahe, Sandro: (5)
- İstanbul Belediye: Vinicius, Martin Kus, Marquinhos, Kanfory Sylla, Herve Tum: (5)
- Eskişehir: Ivesa, El-Saka, Nadarevic, Vucko, Youla: (5)
- Antalya: Jedinak, Djiehoua, Ali Zitouni: (3)
- Gaziantep: Deumi, Ivan, Julio Cesar, Zurita, Jorginho, Beto, Julio Cesar: (7)
- Kasımpaşa: Moritz, Keller: (2)
- Manisaspor: Kalabane, Dixon, Simpson, Isaac Promise: (4)
- Diyarbakır: Espinoza, Al-Ogaili, Diallo, Ayman (yazdım ama Türk statüsünde yanılmıyorsam), Tazemeta, Mendoza, Desire-Job: Ayman hariç (6)
- Ankaragücü: Senecky, Broggi, Vassell, Roguy Meye: (4)
- Sivasspor: Petkovic, Kamanan: (2)
- Denizlispor: Koffi, Bangoura, Braga, Berberovic, Roberts: (5)

Bakıldığında 8'i geçtim çoğu takım 6 yabancısına bile maçların 3'te 1'inde şans vermemiş. Gaziantep ve Diyarbakır dışında yok hatta... Aziz Yıldırım'a izin verseler rahat 12-13 yabancı futbolcu alır, Kasımpaşa ve Sivas sadece 2 oyuncusunu düzenli oynatmış. Yani o kadar tartışılıyor sınırsız olmalı vs. diye. E bir sorun yok mu burada?

1 yorum:

  1. Sadece bu açıdan bakmamak lazım. Eğer 4 yabancı sınırı olsa Mehmet Topuz bu sefer 15 milyon euro olacak belki de. Sercan 10 milyondan aşağı satılmayacak, Volkan Şen 7 milyon olacak. Türk oyuncuları fahiş fiyatlara satmaya çalışacak kendini çok akıllı sanan anadolu takımları. Böyle ihtimaller de var.

    YanıtlaSil