14 Aralık 2009 Pazartesi

Nobre vs. Nobre


Nobre dün akşam Beşiktaş'ta 100. Lig maçına çıktı. 18 maçtır gol atamıyor ligimizde. 100 maçta attığı 28 gol var.

Fenerbahçe döneminde ise 80 lig karşılaşmasında mücadele etmişti. Attığı gol adedi 47.

Bir tarafta %58.75'lik oran var, diğer tarafta %28'lik. 34 maça oranlarsak, Nobre Fenerbahçe'de sezonda 20 gol atmış, Beşiktaş'ta 9.5.

Fenerbahçe Nobre'li 2.5 yılında -bilindiği gibi devre arası gelmişti- ligde 213 gol atarken,

Beşiktaş Nobre'li 3.5 yılında 179 gol atmış. Yani Beşiktaş'ın 1 yıl fazlasına rağmen 34 gol eksiği var.

Tüm bunları niye mi yazdım? Nobre eleştiriliyor, elbette eleştirilecek gol atamıyor golcü olduğu halde. Fakat bu adam Beşiktaş'a transfer olduğu sırada bir başkasıyla mı değiştirildi? İkizi falan mı geldi? Veya çok ağır bir sakatlık geçirdi, futbol hayatı bitme noktasına geldi de ben mi bilmiyorum...


Nobre'nin Fenerbahçe'deki dönemine oranla çok daha az gol atmasının en büyük sebebi, onun eskisine göre daha kötü bir futbolcu olması değil, Nobre'li Fenerbahçe ve Nobre'li Beşiktaş'ın oyun düzenindeki farklılıklardır.

Gol atamadığından dolayı psikolojik durumu elbette pek iyi değildir fakat her açıdan sağlam bir Nobre, Alex'li Fenerbahçe'ye şimdi dönse gollerini sıralamaya devam eder (Tuncay, Anelka gibi açıklar olmadığı için eskisi kadar atamayacağını düşündüğümü de belirteyim).

İstatistikler futbolda her şey değil tabii ki ama yazıyı son bir örnekle bitireyim; Nobre'li son yılında Fenerbahçe ligde tam 90 gol atarken, Nobre'li ilk iki sezonunda Beşiktaş 101 gol attı...

7 yorum:

  1. nobre'yi değil fenere los galaktikosa koysan gola tamaz.

    yahua dam 26. haftadan beri dürtemedi topu kaleye.

    bana o şansı versen bir tane kıçıma başıma çarpar girer yahu. dün gece kıçına başına çarptı ama pozisyonu bozdu

    YanıtlaSil
  2. geçenlerde 2003'ten beri arşivlediğim fenerbahçe gollerinin arasından nobre'nin attıklarına baktım da, kasım 2005'te galatasaray'a attığı gol dışında jeneriklik bir gol bulabilmek çok güç. o da ani gelen topta basit bir aşırtma ile gelmişti. yani nobre'nin olayı bu: pozisyon birisi (van hooijdonk, alex) tarafından hazırlanır, servis edilir, nobre de afiyetle son vuruşu yapar.

    nasıl fenerbahçe'nin nobre'den sonra golcü sıkıntısı çekmesi bir sorunsa, beşiktaş'ın da golcülerinden faydalanamaması ayrı bir sorundur. bugün mevcut kadrolarda nobre ile bobo'yu fenerbahçe'ye koysanız ikisi de gol krallığına oynarlar. aynı şekilde alex'i bu iki adamın arkasına beşiktaş'a alsanız, asist rekoru kırar.

    yıldırım demirören nobre'yi almakla hem nobre'ye, hem beşiktaş'a, hem de fenerbahçe'ye yazık etmiştir. taş yerinde ağırdır çünkü.

    YanıtlaSil
  3. selamlar,
    beşiktaş ile ilgili bir doktora araştırması için hazırladığım bir anket, özellikle bjk'liler doldurabilirse sevinirim.
    tamamen araştırma amaçlıdır. teşekkürler.
    http://www.surveymonkey.com/s/ZVBSR5R

    YanıtlaSil
  4. Nobre'nin ilacı Alex'ti diyebiliriz ama bu sadece Nonre'ye özel bir durum değil. Alex'le her kim oynuyorsa forvet mevkiinde çok şanslı aslında. Lakin bazıları (Güiza) bunun hala farkında değil :)

    YanıtlaSil
  5. ben güiza'ya takık değilim çoğu fenerbahçeli gibi. :) kötü oynayınca elbette eleştiriyorum ama gol atamamasını çok sorun etmiyorum.

    1- fenerbahçe transfer komitesi (böyle bir komite var mı onu da bilmiyorum) güiza'yı alırken hava toplarında etkili olmadığını biliyordu, bilmeliydi, bilmiş olması lazım. bilmiyorsa daha da vahim.

    aynı zaman da takımın 4-5-1 varyasyonlarını oynayacağı da kesindi. buna rağmen alındı bu çocuk, hem de yanılmıyorsam türkiye'de rekor güiza'nın bonservisi.

    ilk yıl tutmadı, inat ettiler, alınan paranın daha da fazlasının verildiğinin söylendiğini hatırlıyorum. satıp şöyle güçlü kuvvetli, psikolojisi düzgün bir golcü almadılar.

    e güiza'nın da "başkanım benim psikolojim folloş oldu, görüyorsunuz gol attıktan sonra bile küçük emrah modundaydım, dokunsalar ağlayacağım, olmuyor" demesini kimse beklemiyor herhalde. :)

    özet olarak, güiza konusunda yönetim önce bile bile lades dediği, sonra da satmadığı için hatalıdır. tabii onu en iyi tanıyan hocalardan biri olan aragones'in de o 14-17.5 milyon euro arasındaki paradan komisyon aldığını düşünmeye başladım. :)

    son olarak yakubu aiyegbeni gelecek, dertler bitecek. :)

    YanıtlaSil
  6. Nobre hiçbir zaman savunma arkasına sarkan, kaleci ile karşı karşıya yüksek gol yüzdesi tutturan ve bu yönü ile ön plana çıkan bir isim olmamıştır ki.(bu demek değildir ki bu tip golleri yok) Hatta söz konusu Alex olduğu vakit o yere göğe sığdırılamayan muazzam ara pasları bile Nobre ile oynadığı dönemlerde her daim geri planda kalmıştır (ama ne hikmetse Nobre'nin başarılarında aslan payı sürekli Alex' verilmiş ve verilmeye de devam edilmektedir) Nobre'nin F.bahçe ve Beşiktaş formasıyla attığı golleri hatırlayacak olursak kanat ortaları, rakip ceza alanına yığılan oyunlar ve karambollerde üretken olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Nobre'nin 17 gollük parmak ısırtan performansı ve o dönemin asist dağılımı da tüm bunları doğrular niteliktedir. 2005-2006 sezonunda Nobre'nin attığı gollerde başrol oynayan isimlere baktığımızda, evet Alex 17 golün 4'üne doğrudan ve en fazla etki eden isim olmuştur, ama bu 4 asistin 3 tanesi duran top 1 tanesi de kanat ortasıdır.

    Attığı diğer 13 golün asist dağılımı da aşağıdadır.

    Appiah - 3 asist, 2 tane defans arkasına atılan top ( 1 tanesi meşhur Rize'de eliyle aldığı top), 1 tane de kanat ortası.
    Anelka - 2 asist, 1 tane defans arkasına atılan top, 1 tane de Holosko'nun Nobre'ye attırdığı türden boş kaleye bırakılan top
    Tuncay - 2 asist, 2 tane Holosko'nun Nobre'ye attırdığı türden boş kaleye bırakılan top
    Yozgatlı - 2 asist, 2 tane kanat ortası
    Semih - 1 asist, 1 tane indirilen hava topu
    Aurelio - 1 asist, 1 tane kanat ortası
    Kalan 2 golünü de defanstan ve kaleciden seken topları tamamlayarak atmış.

    Bunların dışında bir de Nobre'nin yarım devrede attığı 10+ gol vardır, ki o zamanlar Alex, bırakın Nobre'yi beslemeyi, henüz İstanbul'a ayak basmamış, Fenerbahçe ile sözleşme imzalamamıştı. Uzun lafın kısası aradaki farkın temel sebebi; Alex-Delgado vb oyuncuların katkılarından ziyade takımın geri kalan isimlerinin sağladığı katkı ve hücum varyasyonlarının Nobre'ye uygunluğu ile alakalıdır. Nobre'nin bu sezon girip de değerlendiremediği pozisyonların hazırlanış şekli de tüm bunları doğrulayan bir başka veridir.

    YanıtlaSil
  7. 2003/04: 18 maç - 12 gol (penaltısız), %67
    2004/05: 33 maç - 18 gol (bir penaltı), %55
    2005/06: 29 maç - 17 gol (penaltısız), %59
    2006/07: 30 maç - 8 gol (penaltısız), %27
    2007/08: 30 maç - 10 gol (penaltısız), %33
    2008/09: 27 maç - 10 gol (penaltısız), %37

    bu seneyi ise hiç yazmıyorum. :)

    eser, aşağı yukarı aynı şeyleri söylüyoruz zaten. :)

    YanıtlaSil